Več o Savatu

Savate je bil stoletja svetu nepoznan, saj so strokovnjaki tehniko raje ohranjali znotraj domačih meja. Podobnen je kick boksu (ameriškemu boksu), le da se v francoskem boksu zaradi boljšega gibanja in učinkovitejšega brcanja uporabljajo ojačani športni čevlji. Pri borbi tako uporabljamo roke in noge. Pri nožnih brcah je dovoljena uporaba stopal brez golenic in kolen. Odlično razgibamo celo telo, pridobimo veliko kondicije in obenem izboljšamo koordinacijo zgornjih in spodnjih okončin. Borba zahteva tudi razmišljanje o morebitnih reakcijah nasprotnika in naših odgovorih nanje – ves čas se je potrebno prilagajati situaciji – zato bistri misli in um.Stari savaterji vir slik: http://www.savate-aachen.de in http://www.bloodyelbow.com/

V francoskem boksu obstajata dve tekmovalni različici s popolnoma enako tehniko a različno močjo borjenja. Prvo s polnim kontaktom je v svojem šolanju treniralo tudi 450.000 francoskih policistov. V Franciji pa je registriranih preko 34.000 savate športnikov. Zelo razširjena različica pa je lahko kontaktna, pri kateri se štejejo kontrolirani zadetki, ki zaradi boljše taktike prodrejo skozi nasprotnikovo obrambo. Takšen način tekmovanja vzpodbuja igrivost, saj nasprotnika ne podremo s surovo silo, temveč skušamo le izigrati in »prelisičiti« njegovo obrambo.

Primer Assaut savate borbe - lahki kontakt


Primer Combat savate borbe - poln kontakt


Savate klub Gorenjska je vključen v Savate zvezo Slovenije, ki je aktivna vse od ustanovitve leta 2003. Pomembna prelomnica je leto 2010, odkar je savate v sistemu vrhunskega športa Olimpijskega komiteja Slovenije. Tekmovanja v Sloveniji organizira Savate zveza Slovenije. Najboljši tekmovalci se udeležujejo tudi svetovnih, evropskih in ostalih odprtih savate prvenstev.